- Регламент (ЕО) № 178/2002 на Европейския парламент и на Съвета от 28 януари 2002 г., е за установяване на общите принципи и изисквания на законодателството за храните, за създаване на Европейски орган за безопасност на храните (EFSA) и за определяне на процедури в областта на храните безопасност.
 
Тук бяха публикувани следните хигиенни изисквания:
- Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно хигиената на храните (за всички храни).
 - Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход (за специфични храни).
 - Регламент (ЕО) 2073/2005 относно микробиологични критерии за храните за определяне на критериите за безопасност на храните и критериите за хигиена на храните за различните категории храни.
 
МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗ
Пестициди
 Микотоксини
 Тежки метали
 Други замърсители
 Хранителни съставки
 Вирусология
 Микробиология
