Максималните нива на микотоксини и други замърсители в храните, изброени по-долу , са определени в Регламент (ЕО) 1881/2006 и последващите изменения.
Следните замърсителите попадат в обхвата:
- микотоксини (афлатоксини, охратоксин А, фузариум токсини, патулин и цитринин ...),
 - метали (олово, кадмий, живак, неорганичен калай),
 - 3-монохлорпропан-1,2-диол (3-MCPD),
 - полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ),
 - меламин,
 - ерукова киселина,
 - нитрати.
 
Други свързани директиви и регламенти на ЕС:
- Директива 2003/74/ЕО: Хормони
 - EО 2073/2005: Микробиология
 - Директива 1999/2/ЕО и 1999/3/ЕО: Облъчване
 - Директива 96/23: Ветеринарна медицина
 - Регламент EC1829/2003: ГМ храни и фуражи
 - Директива 2002/32/ЕО на Съвета относно нежеланите вещества в храните за животни
 
Директива 2002/32/ЕО установява максималните нива на замърсители, включително микотоксини, които са разрешени във фуражите. Поради голямото изменение всяка година и ограничено пренасяне от храната към фуража на фузариум токсини и охратоксин А, е приет двуетапен подход за тези микотоксини в Препоръка 2006/576/ЕО.
Разпоредбите за методите за вземане на проби и анализ за целите на официалния контрол на микотоксини са въведени в Регламент (ЕО) № 401/2006.
МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗ
Пестициди
 Микотоксини
 Тежки метали
 Други замърсители
 Хранителни съставки
 Вирусология
 Микробиология
