Към момента няма действащо Европейско законодателство и дефинирани критерии по отношение на Норовирус и Хепатит А в плодовете и зеленчуците. Има обаче няколко научни становища по темата от Европейският орган по безопасност на храните (EFSA):
- EFSA (2014) Научното становище за риска от патогени в храни от не-животински произход. Част 2 (Salmonella, Yersinia, Shigellaи Norovirus в корени и стъбла на зеленчуци и моркови). EFSA Journal, 12(12), 3937.
 - EFSA(2014) . Научно становище за риска от патогени в храни от не-животински произход. . Част2 ( Salmonellaи Norovirus в домати).EFSA Journal, 12(10), 3832.
 - EFSA (2014). Научно становище за риска от патогени в храни от не-животински произход. Част2 (Salmonellaи Norovirus в плодове).EFSA Journal, 12(6), 3706.
 - EFSA (2014). Научно становище за риска от патогени в храни от не-животински произход. Част 2 ( Salmonellaи Norovirusс в листни зеленчуци , консумирани в сурово състояние като салата). EFSA Journal, 12(3), 3600.
 
Групата на Норовирусите е добавена в списъкa* на фуражи и храни от не-животинси произход, който включва рискови обекти, подложени на засилен официален контрол при внос в трета държава. Промените в официалния контрол при внос са приложими от 01/07/2016.
| 
 Вид проба  | 
 Страна на произход  | 
 Изисквани методи  | 
 Честота, %  | 
| 
 Малини ( замразени)  | 
 Сърбия  | 
 Норовирус  | 
 10  | 
*Регламент (EC) 669/2009 допълващ Регламент (EC) 882/2004 на Европейският парламент и на Съвета по отношение на засиления официален контрол върху вноса на някои фуражи и храни от не-животински произход и измененящ Решение 2006/504/EC.
МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗ
Пестициди
 Микотоксини
 Тежки метали
 Други замърсители
 Хранителни съставки
 Вирусология
 Микробиология
